De Erfgoedvrienden hebben kostuums beschikbaar gesteld voor de inrichting van de tentoonstelling langs Burgen en Kastelen uit diverse perioden. De tentoonstelling geeft een overzicht van de vele kastelen en burchten die vanaf de Middeleeuwen op het eiland hebben gestaan. Daarvan zijn er nog twee bewaard gebleven op de kop van Schouwen: Slot Moermond in Renesse en Slot Haamstede in Burgh-Haamstede. De oorsprong van beide burchten gaat ver terug in de geschiedenis, de stenen toren is het oudste gedeelte van het slot. Voorlopers van de huidige gebouwen zijn versterkte burchten in de middeleeuwen. De meest roemruchte eigenaren, of beter gezegd leenheren, zijn Jan van Renesse en Witte van Haamstede. Beide ridders spelen in het begin van de 14e eeuw een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland en daarbuiten. In het conflict tussen het graafschap Vlaanderen en Holland spelen ze een hoofdrol. Jan van Renesse is voor de Vlamingen en wordt verbannen door de graaf van Holland. Witte van Haamstede is voor de Hollanders en een vertrouweling van de graaf. Het hoogtepunt uit deze geschiedenis is het beleg van Zierikzee en de zeeslag op de Gouwe in 1304. De Erfgoedvrienden besteden veel aandacht aan deze gebeurtenissen. Holland wint de strijd met Vlaanderen om het bezit van Zeeland. Uiteindelijk wordt de strijdbijl begraven en vrede gesloten met vrede van Parijs in 1323. Zeeland wordt dan een zelfstandige entiteit onder de graaf van Holland en Zeeland.
De preview is klaar en staat in de Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven tot oktober.
Er is een een interessant boek verschenen: “Slot Haamstede tussen zand en zout”, geschreven door onder andere archeoloog Ernst Dekkers. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Verloren, specialist in historische uitgaven.
Het museum de Burghse Schoole is inmiddels weer geopend voor publiek. Maak kennis met de vaste collectie de Vikingen en de Ringwalburg, de kruidentuin, de klapbank en het oude schoolklasje uit 1920. De bovenmeesterswoning bij de school wordt op termijn bij het museum betrokken.