Ridder Dave Willem Siebrecht

Portret van Floris V, graaf van Holland en Zeeland, met een met veren, edelstenen en parels verfraaide hoofddeksel. De omlijsting is versierd met het wapen van Holland. Datum: 1650, gravure en ets door Cornelis Visscher

Portret van Floris V, graaf van Holland en Zeeland, 1650, gravure en ets door Cornelis Visscher

Mijn naam is Dave Willem Siebrecht en ik ben Poorter geworden omdat ik een band heb met Zierikzee, vooral met historie van de stad.
Mijn passie is de Soevereine Orde van Sint Jacob. Deze Ridderorde bestaat al heel lang en is in ingesteld door Graaf Floris V op 25 juli 1279 in de Ridderzaal te Den Haag. Op deze dag werden 12 edelen tot ridder geslagen en in een ridderorde bevorderd. Tot schutspatroon wordt Sint Jacobus gekozen. Door het Kapittel van de Orde van Sint Jacob ben ik aangesteld als commandeur van de Commanderij in Zeeland en ben ik de voorzitter van de gelijknamige goede doelen stichting. De stichting heeft recent een schenking gedaan aan de Zeeuwse Wens Ambulance voor de aanschaf van een voertuig.

Meerdere leden hebben de pelgrimsroute van Santiago de Compostella afgelegd, hun ervaring is een extra dimensie in onze Ridder Orde. Met het pelgrims genootschap van St. Jacob onderhouden wij broederlijke contacten.

Als onderdeel van de Orde van Sint Jacob is in Zeeland een aparte afdeling opgericht. Illustere Zeeuwen waren ooit belangrijke leden van de ridderorde, zoals: Jan van Renesse, Dadijn van Cruninghen, Costijn van Coudekerke, Jan van Cruiningen, Wolfert van Borsselen en de Witte van Haamstede. Diverse van deze toenmalige ridders hebben deelgenomen aan het Beleg van Zierikzee en de Zeeslag op de Gouwe in 1304. Daarmee is mijn interesse in het erfgoed van het monumentale en gezellige Zierikzee verklaard.

Klik hier voor meer informatie.

In 2024 neemt de Commanderij Zeeland deel aan de Ommegang 1304 die wordt gehouden op 10 augustus  2024 in Zierikzee.

 

Wapenschild van de Souvereine Orde met de rode leeuw van Graafschap Holland en sint-jakobsschelpen.

Graaf Floris V sticht de orde van St. Jacob, Willem Steelink 1865 – 1870 Rijksmuseum