Reder Ineke Hogerheide

Mijn naam is Ineke Hogerheide, ik ben geboren in Abbenes in de Haarlemmermeer in 1951, uit Zeeuwse ouders. Over mijn passies het volgende.

Als kind was ik al dol op familie- en geschiedenisverhalen, waaruit mijn belangstelling voor geschiedenis, kunst- en kostuumgeschiedenis en genealogie is ontstaan. Ik werk graag aan de familiestamboom, ik zit dan ook regelmatig in archieven te speuren. Ik ben, aan moeders kant, de vierde generatie ’naaister’, aan vaders kant komt ook een kleermaker voor die naar Amerika vertrokken is. Ik ben kostuummaker van beroep en docente geworden met twee akten op zak, een in de naaldvakken (NA) en een in dameskleding (NQ) en heren maatkleding. Ik heb stage gelopen in de damesconfectie als meesterkleermaker, in een bontwerkerij en in de heren kleermakerij. Ik was docente op LBO, MBO en HBO niveau en heb gewerkt voor couturier Frank Govers.

Vanaf 1987 had ik een atelier in Ede en later in Zierikzee in dames- en herenmaatkleding, vermaak- en verstelwerk. Vanaf 2010 tot 2020 had ik mijn eigen zaak in Zierikzee in fournituren, brei- haak en borduurgaren en handwerkgereedschappen. Voor mijn winkel heb ik producten van Zeeuws bont ontwikkeld en geproduceerd. Zo behoorden, een vliegeniersoverall, tafellakens met servetten, een ridderkostuum, een kerstvrouwenkostuum , heren-, bruids- en avondkleding en babykleding bij de collectie. Vanaf de opening van het Stadhuismuseum heb ik spullen gemaakt voor de museumwinkel. Met veel plezier heb ik voor de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee historische kostuums gemaakt en gerestaureerd voor tentoonstellingen zoals de ‘Walk of Fame van Zierikzee’ en het project ‘Zierikzee 1304 – 1323’. Bij de Erfgoedvrienden voel ik me thuis en daardoor heb ik besloten reder te worden.

Na mijn pensioen heb ik achter mijn huis een couturehuis gecreëerd waar ik regelmatig te vinden ben. Ik naai en restaureer kleding. De winkel is gesloten maar ik ga dus door, het zit in mijn bloed.

Op www.tnaaigerei.nl kunt u mijn passies vinden. Tel. 06 82892746