Wie is Alexander Schimmelpenninck
Alexander wordt geboren op 21 december 1913 in Den Haag. Hij is een zoon van Alexander Willem Schimmelpenninck van der Oije en Jeanne Françoise Chassagnard, een adellijke familie. In 1914 overlijdt zijn vader en Alexander wordt de mede-eigenaar van een omvangrijk familiebezit. Tot het familiebezit behoort de titel ambachtsheer van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein. Tot hun bezit behoort het landgoed Oosterstein met de eendenkooi ‘De Maire’ in Oosterland. ...
In 1939 koopt Alexander een landgoed in de gemeente Noordgouwe in het dorp Schuddebeurs. Het landgoed bestaat uit landerijen, een boerderij en buitenplaats Zorgvlied. Een deel van zijn tijd woont hij in Schuddebeurs en een ander deel is hij werkzaam in Wassenaar. Op 1 november 1941 treedt hij in Den Haag in het huwelijk met de 20-jarige, Kathy genoemd. In de zomer van 1942 is Katy in verwachting en het jonge gezin verwacht in het vroege voorjaar van 1943 gezinsuitbreiding. Alexander staat bekend als een innemend en beminnelijk persoon.
Wat is er gebeurd
In 1942 groeit het verzet in Nederland tegen de Duitse bezetting. Protesten, stakingen en aanslagen nemen hand over hand toe. Om de protesten de kop in te drukken nemen de Duitsers vooraanstaande Nederlanders in gijzeling. Zonder aanklacht worden mensen gevangengezet. Ze vormen een levende borg tegen verzetsdaden. In juli 1942 zijn maar liefst 1250 gijzelaars opgesloten, onder meer in het kleinseminarie te Sint-Michielsgestel in Noord-Brabant.
Op 5 augustus 1942 spreekt koningin Wilhelmina het Amerikaanse Congres toe. In een indrukwekkende anti-Duitse toespraak hekelt ze de Duitse bezetting van ons land. Het Duitse gezag is hierover gepikeerd. Kort daarna pleegt op 7 augustus 1942 een verzetsgroep midden in Rotterdam een aanslag op een trein met Duitse verlofgangers. De verzetsgroep ‘de Nederlandse Volks Militie’ was in 1941 al begonnen met sabotageacties. Hoewel de aanslag op het spoor grotendeels mislukt, zijn de Duitsers razend. Er moet een voorbeeld worden gesteld. De Duitsers maken een ultimatum bekend. De daders van de aanslag in Rotterdam moeten zich vóór middernacht 14 augustus 1942 melden, zo niet dan zullen vijf gijzelaars worden gefusilleerd. Snel worden door de Duitsers twee namen aan de lijst van gijzelaars toegevoegd. Van die twee was bekend dat ze een goede relatie hebben met het Koningshuis. Op die manier willen de Duitsers ook de Koningin treffen. Eén van die twee is Alexander Schimmelpenninck.
Op 14 augustus 1942 wordt Alexander in zijn villa Zorgvlied in Schuddebeurs gearresteerd. Hij had dit voorzien want de avond voor zijn arrestatie heeft hij tegen iemand gezegd: “Ik voel het zwaard van Damocles aan een draad boven mijn hoofd hangen. Morgen is een gevaarlijke dag”. Alexander wordt overgebracht naar het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel.
Wanneer niemand van het verzet in Rotterdam zich meldt wordt Alexander tijdens zijn eerste nacht als gijzelaar opgehaald en met vier anderen naar hun executieplaats gebracht. De vijf gijzelaars waaronder Alexander worden in de vroege ochtend van 15 augustus door geweerschoten vermoord in de bossen van het landgoed Gorp en Roovert ten zuiden van Goirle in Noord-Brabant. De stoffelijke overschotten worden ter plaatse in een massagraf gegooid. De palen waaraan de vijf waren vastgebonden worden boven op de lijken gelegd. De Duitsers willen geen sporen achterlaten. Maar, een jachtopziener heeft de geweerschoten gehoord en neemt poolshoogte. Hij ziet veel Duitse soldaten die alle sporen aan het uitwissen zijn.
Na de bevrijding worden de lijken herbegraven op het landgoed Gorp en Roovert en hier wordt een monument opgericht. De palen waaraan de gijzelaars waren vastgebonden zijn opgenomen in de collectie van het Brabants Museum. De kogelgaten zitten er nog in. In januari 1945 bevalt Katy van een jongen. Ze noemt hem Alexander.
Alexander Schimmelpenninck van der Oije rond 1940. Foto: Wiki Midden-Brabant.
Villa Zorgvlied gelegen aan de Donkere Weg in Schuddebeurs Noordgouwe. Foto: Zeeuws Archief nr. 6737.
De bekendmaking door Polizeiführer Rauter van de executie van de vijf gijzelaars is een dreigement aan iedereen betrokken bij het verzet. Foto: www.rijnmond.nl