Poorter Charlotte Beunders

Zee van Inspiratie

Voor beeldend kunstenaar Charlotte Beunders is de zee een bron van inspiratie. Als gepassioneerd duiker en snorkelaar is zij gefascineerd door de Zeeuwse onderwaternatuur. Zeeland is een prachtige provincie met veel natuurschoon. De grootste schat blijft voor veel mensen verborgen. Dat is de kleurige onderwaterwereld: de hangende tuinen van de Zeeuwse mosselhangcultuur, de weelderig begroeide dijkhellingen en de bijzondere onderwaterdieren. Haar meest recente werk verbeeldt de Zeeuwse mosselhangcultuur. Lange kousvormige netten vol mosselzaad hangen aan drijvers in de Oosterschelde. Door de groei verplaatsen de mosselen zich naar de buitenkant van de kousnetten. Op en tussen de mosselen groeit ander zeeleven, waaronder anemonen, wieren, manteldieren en sponzen. Zo ontstaat er een kleurrijke, uitbundige onderwatertuin van een verborgen schoonheid. Het werk van Charlotte toont sierlijke wierstrengen die per werk tientallen iconische schilderingen dragen. Ze verbeelden de (bio)diversiteit van de Zeeuwse onderwatertuin en zetten aan tot wisselende associaties.

“Als ik op reis ben, ben ik onder water. Als ik onder water ben, ben ik op reis”. Charlotte Beunders is geboren in Overijssel. Ze studeert af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar figuratieve olieverfschilderijen uit deze periode komen voort uit haar fascinatie voor het Duits-Expressionisme. Daarnaast maakt zij grafisch werk, vooral monotypes, met een lyrisch abstracte verbeelding van natuurhistorische thema’s. Er volgen exposities, onder andere in Amsterdam en Rotterdam. Haar werk wordt ondergebracht in galerieën in de hoofdstad en vindt daarmee zijn weg naar kopers in binnen- en buitenland.

In 2000 verruilt Charlotte de hoofdstad voor Zierikzee. Hier ontluikt haar passie voor Zeeland en het onderwaterleven in het zoute water, dat ze als duiker en snorkelaar goed leert kennen. Dit ‘zeeleven’ is een onuitputtelijke bron voor haar beeldende werk. Zij hanteert een door haarzelf ontwikkelde grafische techniek in combinatie met olieverf. Charlotte exposeerde haar werk o.a. in het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk), Art Track Gallery (Gent), Galerie Groendal (Zierikzee), Galerie Het Moment (Zierikzee), Miramar Zeemuseum (Vledder), De Bornse Synagoge (Borne), Galerie Kiek-Kus (Deventer), Kloosterbibliotheek Wittem (Wittem), Hoofdkantoor Covra (Nieuwdorp-Vlissingen).

Hieronder een video over Charlotte Beunders.