Zierikzee, acht eeuwen stad

De Erfgoedvrienden sponsoren financieel het boek: ZIERIKZEE acht eeuwen stad. Dit geschiedenisboek over de stad Zierikzee is een prachtig cadeau om te sponsoren. Het boek brengt de geschiedenis van Zierikzee in beeld vanaf de eerste sporen van een vroegmiddeleeuwse nederzetting en abdijgoed.

Eerst worden de middeleeuwen behandeld tot 1550. We zien hoe de handel en nijverheid, het stedelijk bestuur, de rol van de gilden en het kerkelijk en cultureel leven zich ontwikkelen. In het tweede deel van 1550 tot 1795 volgen we Zierikzee in een periode van ingrijpende politieke en religieuze veranderingen. De stad gaat een nieuwe bloeitijd in met een florerende koopvaardij en visserij. Vanaf het midden van de achttiende eeuw zet een economische neergang in. In het laatste deel van 1795 tot 1996 kampt de stad met economische malaise, rampen en oorlogen. Aan de orde komen de maatregelen die werden genomen ter stimulering van de economie, het functioneren van de armenzorg en nieuwe industriële activiteiten. Ook zien we hoe het isolement van Zierikzee en Schouwen-Duiveland eerder toe dan af lijkt te nemen. Met het in de twintigste eeuw opkomende toerisme profiteert Zierikzee opnieuw van zijn ligging aan het water.

De vele eeuwenoude panden die voor de slopershamer gespaard zijn gebleven, zetten de stad in de top tien van monumentaal Nederland.
Aan het boek werkten tien auteurs mee, ieder in zijn of haar specialiteit.

Het boek met veel illustraties is in alle Zeeuwse boekhandels verkrijgbaar en online te bestellen. In Zierikzee bij boekhandel de Vries info@boekhandeldevries.nl. De verkoopprijs bedraagt € 34,95. Zierikzee, acht eeuwen stad wordt uitgegeven door Het Paard van Troje www.paardvantroje.nl