Vrienden Pioniersteam Kloosterwelle

Gedurende de periode circa 1200 –1572 waren er op Schouwen 14 kloosters actief. Het ontstaan van kloosters op Schouwen-Duiveland en de verhalen over het kloosterleven is een inspiratiebron voor de werkgroep Kloosterroutes. De werkgroep in onderdeel van de pioniersgroep Kloosterwelle.

Kloosterwelle is ontstaan in 2014. Zij ontvangen graag zoekers naar zin, spiritualiteit, gemeenschap en ontmoeting. Verschillende Erfgoedvrienden zijn vrijwilligers bij het pioniersteam Kloosterwelle. De thuisbasis van het pioniersteam Kloosterwelle is de Corneliuskerk in Noordwelle. Op www.kloosterwelle.nl kunt u informatie vinden over de activiteiten van het team in de Corneliuskerk. Op basis van de oude kloostertraditie streven zij actuele kloosterwaarden na als: aandacht, eenvoud, toewijding, stabiliteit, structuur, liefde en rust.

De werkgroep Kloosterroutes Schouwen-Duiveland heeft verschillende routes ontwikkeld langs locaties van voormalige kloosters op Schouwen-Duiveland uit de periode van de hoge (1000-1250) en late middeleeuwen (1250-1500). De 4 routes, met afstanden tussen de 4 en 30 km, kunnen op ieder gewenst moment gedaan worden. Zij laten het Schouwse landschap zien en leiden u langs de verdwenen kloosters. Van ieder klooster is een beschrijving opgenomen. De beschrijvingen zijn gebaseerd op overgebleven archivalisch materiaal en archeologische vondsten. Klik hier voor de kloosters Klik hier voor de routes.

Auteur Henk Dalebout heeft hierover een boek uitgegeven,

Kloosterrijk Schouwen.

Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost €19,99. ISBN nummer: 9789462494664