Nieuwsflits: De Kop is eraf

Met drie evenementen ging het herdenkingsjaar Zierikzee 1304 -1323 van start. De oorkonde van de Vrede van Parijs is op 6 maart 1323 bezegeld, dat is nu 700 jaar geleden. In Middelburg werd op deze dag door het Koninklijk Zeeuws Genootschap een mini symposium in de Wandelkerk georganiseerd. Arjan van Dixhoorn presenteerde zijn artikel over het ontstaan van het Graafschap Zeeland. Hij betoogt: “Het conflict tussen Vlaanderen en Holland werd in 1323 voorgoed opgelost met het Verdrag van Parijs. De Zeeuwse eilanden werden verenigd in Henegouws – Hollandse hand en erkend als graafschap van het Duitse Rijk“. Het ontstaan van het Graafschap Zeeland leidt tot discussie, maar juist deze discussie en aandacht van de pers leidt tot levendigheid en nog meer belangstelling voor deze interessante periode.

Op Internationale vrouwendag 8 maart opende wethouder Jacqueline van Burg de reizende expo in het gemeentehuis in Zierikzee. Ze benadrukte hierbij dat geschiedenis een belangrijk onderwerp is in de samenleving dat doorverteld moet worden. De ontwerpers, makers, poorters, reders en professionals waren hierbij aanwezig. Daar zijn we zomaar trots op. Zo’n 60 creatievelingen zijn de afgelopen twee jaar mee bezig geweest met onderdelen van de expo, met als eindresultaat een interessant verhaal over de periode 1304-1323. Er dook nog een schilderij van de Zeeslag op, dit werd onthuld door de wethouder. Klik voor het schilderij op de Nieuwsflits: “Opsporing Verzocht”.

Op 11 maart was de officiële start van het jaarprogramma met de Commissaris van de Koning, de burgemeester van Middelburg, Zierikzee en de wethouder van Zierikzee. Zij voegden zich bij de gasten in Grand Café de Werf, waar het programma tot nu toe werd vertoond met de plannen voor de rest van het jaar. Graaf Willem, Reinier Grimaldi en een vrouwelijke poorter kwamen onverwacht verhaal halen. Er was een verrassend intermezzo met de bevestiging van de zegel van Zierikzee aan de oorkonde die in 3d geprint is. Een wervelende start met veel creativiteit !

Reacties zijn gesloten.