Wie is Jannetje Kastelein
Jannetje wordt geboren op 13 april 1904 in Zwartewaal Oostvoorne. Haar naam in de geboorteakte is Jannetje maar iedereen noemt haar Janny. Haar vader is koopman Arie Kastelein en haar moeder is Antje Maria van der Hoek. Jannetje is het eerste kind van het gezin en krijgt later vijf zusjes en twee broers. De familie verhuist in 1920 naar Heenvliet en daar zal Jannetje zijn begonnen aan een opleiding tot verpleegster, waarschijnlijk in Rotterdam in het Bergwegziekenhuis. In 1920 is de opleiding tot verpleegster wettelijk voorgeschreven en duurt drie jaar. ...
Janny is een zelfstandige jonge vrouw. Het is crisistijd en betaald werk is niet vanzelfsprekend. Ze is heel mobiel en werkt op verschillende plekken in heel Nederland. Dat zal vaak alleen maar voor kost en inwoning zijn geweest. Ze werkt een aantal jaren in de Kinderkolonie Zonneoord in Ede, waar zwakzinnige kinderen worden verzorgd. Daarna werkt ze in het Gasthuis Noordpoortplein in Middelburg, het Berghwegziekenhuis in Rotterdam en het Ziekenhuis de Goddelijke Voorzienigheid in Sittard.
In 1940 wordt Janny verpleegster in het ziekhuis ‘Schouwen-Duiveland’ in Noordgouwe. Het ziekenhuis ligt op de kruising van de Heereweg en de Donkere Weg. Nu is daar gevestigd het kuuroord ‘De Schouw’. Jannetje woont in het Zusterhuis Zonneweelde aan de Zuid-Bosweg, dat vlak tegenover het ziekenhuis ligt.
Wat is er gebeurd
Het is 7 mei 1945. De Duitsers hebben al gecapituleerd, maar Schouwen-Duiveland is nog steeds bezet. Zes Engelse landingsvaartuigen verschijnen op de Oosterschelde. Ze zijn vertrokken uit Colijnsplaat. Aan boord mariniers van het 47 Royal Marine Commando. Drie landingsvaartuigen varen richting Zierikzee en drie naar Burghsluis. In het eerste landingsvaartuig, bestemd voor Zierikzee zit een soldaat met een een witte vlag. Het meevoeren van de witte vlag is nodig omdat de goed bewapende Duitsers tegenstand kunnen bieden. Met de aanstaande capitulatie van de Duitsers op het eiland moet onnodig bloedvergieten zoveel mogelijk worden voorkomen.
Voorzichtig zoeken de vaartuigen zich een weg naar de overkant van de Oosterschelde. Het Havenkanaal is met een boom afgesloten, daar kunnen ze niet naar binnen. Halverwege de Oosterschelde blijven twee van de vaartuigen heen en weer varen, terwijl de derde met de witte vlag gehesen, koers zet naar de zeedijk bij Borrendamme tussen het Havenhoofd en de Boerenweg. Met detectieapparaten controleren de Engelse mariniers of er mijnen liggen. Gelukkig, ze landen precies naast een mijnenveld.
Vlak bij de dijk staan drie woninkjes, waarin nog enkele mensen verblijven. Die komen snel kijken naar het bijzondere transport aan de voet van de dijk. Kennelijk verspreidt het gerucht van de komst van de Engelse mariniers zich razendsnel. Meer mensen komen snel aanfietsen. Duitsers zijn in de buurt niet te bekennen.
In de verte naderen langs de dijk enkele jonge vrouwen op fietsen, ze zwaaien blij met hun armen en juichen. Het zijn verpleegsters van het ziekenhuis in Noordgouwe. Vanaf Noordgouwe is het maar een klein eindje om de Oosterscheldedijk te bereiken. Als ze bij de voet van de dijk komen stormen ze enthousiast naar boven. Van alle kanten worden waarschuwingen voor landmijnen geroepen, maar ze hebben het betonnen ‘Muralt-muurtje’ dat op de dijk is gebouwd al bereikt.
Janny is één van deze vrouwen en in haar enthousiasme om zo snel mogelijk de landing van dichtbij te kunnen bekijken wil ze een voorgangster passeren en stapt even over het ‘Muralt-muurtje’ aan de gevaarlijke kant, de kant van de Oosterschelde. Een oorverdovende knal weerklinkt en met een boog slaat Janny terug over het muurtje. Zwaargewond ligt ze op de dijk met een afgerukt onderbeen. De verpleegster Janny Kastelein uit Noordgouwe, is de volgende dag op 8 mei 1945 overleden, 41 jaar oud.
Verpleegsters in opleiding in het Bergwegziekenhuis of Eudokia in Rotterdam. De foto is genomen door Wolvenkam rond 1925. Eén van deze verpleegster zou Jannetje Kastelein kunnen zijn. Vooralsnog is gekozen voor de verpleegster links vooraan. Wellicht duikt in de toekomst nog een gedocumenteerde foto op van Jannetje Kastelein. Stadsarchief Rotterdam nummer 2008-150.
Het voormalige ziekhuis Schouwen-Duiveland tijdens de tweede wereldoorlog. Foto: Zeeuws Archief NDG-P-15.
Deze foto is tegen de avond van 7 mei 1945 genomen en geeft de situatie weer. Op de foto is te zien dat burgemeesters en andere gezagsdragers met een landingsvaartuig bij Borrendamme aan land komen. Op de dijk is het betonnen ‘Muralt-muurtje’ te zien met daarop een Engelse marinier die de boel in de gaten houdt. Inmiddels staan al flink wat belangstellenden het schouwspel te bekijken. Links van de marinier staan een aantal vrouwen. Zijn het collega’s van Jannetje die eerder op de dag op de dijk op een mijn stapte? De Engelse vlag wappert aan boord. Foto: Beeldbank NIMH.