Het Mysterie van de Gouwe

Het bijzondere verhaal voor jong en oud van het Beleg van Zierikzee en de Zeeslag op de Gouwe in 1304 is te lezen in de spannende avonturenroman:

Het Mysterie van de Gouwe.

Avonturenroman over de spannende gebeurtenissen in het jaar 1304. Door de ogen van jongeman Walewijn, de zoon van een smid, zien en beleven we wat er in dat jaar is gebeurd in en rond Zierikzee. Zo worden veel mysteries ontrafeld over hoe het echt is gegaan, nou ja … in de ogen van Walewijn.
Enkele citaten uit het boek om in de stemming te komen:

“… Mistflarden strekken vanaf zee hun tentakels uit over het land. Zo nu en dan breekt een zuinig zonnetje door de grijze slierten en prikt even door de op het land hangende wolken. De schittering doet dichtbij stukjes van de grijze velden oplichten. De omgewoelde bonken klei van een geploegd veldje glimmen in het vale licht van de zon. De kleine wereld in de zichtbare cirkel lijkt volledig verstild. Het zijn de eigen voetstappen die de stilte verbreken en het dwingt om zo zachtjes mogelijk te lopen. Plotseling gaat zonder aanwijsbare oorzaak en met veel kabaal een troep ganzen al gakkend de lucht in. Hun zwiepende vleugels maken een fluitend geluid, het zwelt aan en het komt dichterbij en hij bukt onwillekeurig een beetje. Dan neemt het geluid van het gakken en zwiepen weer af en verdwijnt uit de zichtbare cirkel en het door langzaam uit in de verte. De vlucht vogels is niet te zien. Zijn ze verstoord? Loopt daar iemand? De adem stokt hem in de keel en het bloed suist in zijn oren … ”

“…  Met de ijzeren staaf stoot Walewijn tegen de klink. Maar daar staat zo veel spanning op dat hij steeds krachtiger moet stoten om er beweging in te krijgen. Plotseling schiet de klink los. Even hangt de korf roerloos hoog in de lucht. Dan begint de windas ratelend af te draaien, steeds sneller en sneller. Met bulderend geraas van de vlammen komt de korf naar beneden een spoor van vuur en vonken in de lucht achterlatend. Met een dreun valt het gevaarte op de grond. Ze moeten achteruit springen om niet geraakt te worden door rondvliegend vuur en de vonkenregen … ”

Twee kaartjes zijn toegevoegd aan de binnenzijde van de omslag zodat het avontuur kan worden gevolgd en de lezer zich een beeld kan vormen van de omstandigheden in die tijd.

Het boek kost € 15 en de “winst” gaat als donatie in de pot van de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee.
Bent u vriend / donateur dan ontvangt u het boek op de Vriendenavond op 2 februari 2024 of thuis bezorgd.
Wilt u een boek bestellen klik hier