De zee geeft en neemt.
De Koninklijke Hollandse Reddingsmaatschappij, de KHRM, bestaat 200 jaar. Reden om stil te staan bij de strandjutters en mensenredders van Burghsluis. Joska Zinkweg maakt hierover een documentaire die door Omroep Zeeland wordt uitgezonden. Klik hier
Burghsluis en de familie van der Klooster
Het dorpje Burghsluis heeft een bijzondere geschiedenis met de van der Klooster familie. In de volksmond heette de kleine nederzetting ‘t Ouwe Sluusje’. Het straatje werd de Kaekelstraete genoemd, er waren twee cafés en een snoepwinkeltje. De meeste huizen zijn nu in bezit als tweede woning. Ruim 10 km buiten de westkust van Schouwen strekt zich het gevaarlijke bankengebied de Banjaard uit. Als de noordwester langs de kust raast is de Banjaard een schuimende kolkende heksenketel met grondzeeën. Vanaf de 16e eeuw zijn er talloze schepen met zwaar weer in moeilijkheden gekomen en vergaan. Voor de opvarenden was de kans op redding vrij klein.
Arme Kustbewoners
Arme kustbewoners hadden in die tijd weinig middelen om mensenlevens te redden en waren druk met jutten en het in veiligheid brengen van aangespoelde scheepslading. De één zijn dood was de ander zijn brood. Zo halverwege de 19e eeuw vestigden de van der Kloosters zich in Burghsluis. Zij beschikten over een hoogaars en bij een scheepsramp gingen ze eerst kijken of ze de bemanning konden redden. Daarna kwam de lading aan de beurt en het jutten. in 1824 kreeg Nederland als eerste land in West-Europa een reddingswezen: de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). Pas in 1862 krijgt de haven van Burghsluis een reddingsboot en was een van der Klooster de eerste schipper. Geleidelijk gaan de gouden tijd van het strandjutten voorbij en resteren de verhalen van de Helden van Burghsluis: de mensenredders.
Nazaten van de familie van der Klooster vertelden documentairemaker Joska Zinkweg het bijzondere verhaal over de familie en Burghsluis. Joska besloot hierover een documentaire te maken.
Bijdrage Erfgoedvrienden
Poorter Marina van Riet, nazaat van de familie van der Klooster, vroeg aan de Erfgoedvrienden een bijdrage voor dit project. Inmiddels is er € 2.000 overgemaakt voor het maken van de documentaire. Bijzonder is het verhaal van het jutterslied dat in de 19e eeuw in de kroeg in Burghsluis werd gezongen. Er was tekst van een jutterslied en na wat speurwerk is ook de melodie gevonden. Mar van der Veer heeft de melodie uitgeschreven en Willie den Hollander gaat met een groepje mannen het lied inzingen voor de documentaire. Ook al zijn het andere tijden en omstandigheden, ongetwijfeld lijken de moderne onbezoldigde reddingswerkers nog steeds op de helden van toen. Het KNRM bestaat in 2024 200 jaar. De documentaire is een ode aan hen! Op 22 november gaat de serie ‘on air’ en wel 6 weken lang bij Omroep Zeeland.
Beeld
Bij het Oliegeultje aan de Oosterschelde staat een beeld van Miems van Citters voor de mensenredders van Schouwen-Duiveland KZHMRS , Burghsluis 1989.