Ben Joppe

Ben Joppe de schilder van het onmogelijke 1915 – 2007

De familie Joppe heeft een rijke historie met de stad Zierikzee. In het huidige woonhuis van Joppe aan de Poststraat in Zierikzee groeit op dit moment de zevende generatie Joppe op. Wim en José Joppe zijn Erfgoedvrienden en betrokken bij het wel en wee van Zierikzee. In Wim zijn portefeuille zit onder andere de Stichting Ben Joppe waar de nalatenschap van zijn oom beheerd wordt. Ben was een talentvolle en zeer ondernemende kunstenaar.

Ben is geboren in Zierikzee. Hij brengt zijn jeugdjaren door in Zierikzee. Op jonge leeftijd wordt hij door drie tantes in huis genomen wegens langdurige ziekte van zijn moeder. Na de lagere school bezoekt hij de HBS. Dankzij de tantes raakt hij geboeid door kunst. Vincent van Gogh is één van zijn favoriete kunstenaars.

Na een officiersopleiding vertrekt hij voor zijn werk naar Nederlands-Indië waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp wordt geïnterneerd. Begin jaren vijftig vertrekt hij voor zijn werk naar Japan waar hij geboeid raakt door de manier waarop men in Japan met kunst omgaat, cultuur en natuur vormen één geheel. In het land van de rijzende zon begint dan ook zijn artistieke loopbaan. Naast het schilderen houdt hij zich bezig met houtsnijkunst. Hier in Japan wordt hij beroemd met de door hem ontwikkelde mono prints. Hij wint daarmee een prestigieuze wedstrijd van de Hanga Association. Eind jaren vijftig vertrekt Ben naar Canada waar hij veel abstracte doeken schildert die worden afgenomen door galerieën.

Weer terug in Japan gaat hij voor de Philips maatschappij Phonogram aan de slag waarbij hij de pop muziek introduceert en verantwoordelijk is voor opnames van klassieke muziek. In deze wereld van kunstenaars, schrijvers, musici en schilders maakt hij vele contacten. Hij blijft schilderen en exposeert in 1967 in Parijs. Vervolgens wordt Ben kwartiermaker en verantwoordelijke voor het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 70 in Osaka.

Tijdens een culturele uitwisseling leert hij Bernard Haitink kennen, de toenmalige chef van het Concertgebouw orkest. Het klikte tussen de beide mannen en Ben wordt privé secretaris van Haitink, dit blijft hij tot op 72 jarige leeftijd.

In 1993 keert Ben terug in Zierikzee en schildert dagelijks tot op hoge leeftijd. Na zijn overlijden in 2007 organiseert de stichting die zijn nalatenschap beheert exposities in Middelburg, Amsterdam en Zierikzee. Op verzoek van de stichting is er een boekwerkje verschenen met Bens biografie samengesteld door de kunsthistorica Marty Bax.

Voor meer informatie over leven en werk van Ben Joppe zie www.benjoppe.nl  via de site is ook het boekwerkje met de uitgebreide zeer interessante biografie te bestellen.

Wim Joppe Zierikzee